Psychometrische instrumenten

Het CvBp doet veel onderzoek naar het onbewuste. Eén van de belangrijke aspecten daarvan is om te ontdekken óf, en zo ja, op welke wijze, het onbewuste een (groot) deel van ons dagelijks gedrag bepaalt. Wij doen daarom onderzoek op tal van gebieden zoals leiderschap, sociaal gedrag, opvoeding, criminaliteit etc. om meer concrete data te ontwikkelen waarmee we onze stelling verder kunnen onderbouwen. We maken gebruik van veldonderzoek, publicaties, ervaringen, media om data te verzamelen om daarmee een solide onderbouwing te ontwikkelen voor de werking van het onbewuste.

Psychometrische instrumenten

Wetenschappelijke onderbouwing

De Analytical Competence Tool (ACT)  is onderbouwd met data via de Reversed Evidence Based methodiek.  Daarnaast via vergelijkend onderzoek bij via ACT gemeten individuen met Burn-Out gerelateerde klachten. Er is een hoge correlatie tussen de via ACT gegenereerde data en data van wetenschappelijke publicaties over burn-out bij specifieke doelgroepen.

Het CvBp blijft actief om dit vernieuwende instrument verder te onderzoeken en hierover te publiceren.

Instrumenten

In 2010 ontwikkelde Eduard Baas het psychometrische instrument ACT. Dit was voorgegaan door een ontwikkeling in 2004-2005 van Harry Rump, Willem de Jager en Eduard Baas waar voor het eerst beelden werden gebruikt in een competentietest onder de naam JOB. Harry bracht kennis in van het cosmologisch model, Willem zijn kennis van speltheorie, Analytische psychologie en Marketing, Eduard zijn kennis van Analytische psychologie, Software programming, statistiek en ontwikkeling van on-line producten.

ACT geeft een snel beeld van (onbewuste) patronen welke door de keuze van de beelden mogelijk wordt. De beelden kunnen niet ‘geannalyseerd’ worden, waardoor vermeden wordt dat men een beeld van zichzelf schetst dat overeenkomt met het gewenste beeld. We zien dus enerzijds het gedrag waarvan men zelf denkt dat het écht kwaliteiten zijn, terwijl de beelden daar een onbewust component aan toevoegen. Daarmee krijgt het getoonde gedrag in de buitenwereld een connectie met een mogelijke aansturing vanuit de (jonge) jeugd. ACT is zeer succevol gebleken en brengt mensen dichter bij zichzelf door inzicht in hun innerlijke patronen.